Als corona ons toch iets zinvol geleerd heeft, is dat lekker, gezond en vers voedsel een must zijn. Wil je leren hoe je deze gezonde groente/fruit zelf kan telen op een natuurlijke manier volgens de principes van de permacultuur, dan ben je welkom op onze jaarcursus in Schilde en Kasterlee!
Deze cursus geeft je een groter draagvlak naar een zelfvoorzienend leven.
De Dodoenstuin te Schilde geeft al 6 jaar een jaarcursus natuurlijk moestuinieren. We gaan een volledig jaar, in een mooi programma van 10 lessen, doorheen alle seizoenen leren moestuinieren in de (permacultuur) kruidentuin van de Dodoenstuin te Schilde of in de privétuin van Mieke en Guy in Kasterlee. We beperken ons niet alleen tot de klassieke éénjarige groenten maar ook meer bijzondere gewassen zoals yacon, gember, kurkuma, chaoyte, zoete aardappel…en vaste meerjarige (lekkere) planten komen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor het ontwerp van de permatuin (zowel de kleine als grotere tuin), van aanleg tot onderhoud en uiteraard ook oogst (met de diverse verwerkingsmethodes).
We hebben veel aandacht voor
kruiden, eetbare bloemen, kruiden, bessen en ander fruit, maar willen toch ook alle principes en ontwerpprincipes van de permacultuur meegeven. Nieuw dit jaar is dat we ook extra aandacht gaan geven aan het concept van het voedselbos en de gelaagdheid van het moestuinieren, wat een antwoord kan bieden aan de gewijzigde klimatologische omstandigheden.
Al doende leren we de tuin voorbereiden, moestuinbedden aanleggen, zaaien, planten, mulchen, snoeien, oogsten,… .
Laat je volledig onderdompelen in de wondere wereld van de kruiden en de moestuin. Naast de 10 praktijkdagen, is er ook nog een afsluitmoment en gaan we 1 of 2 interessante bedrijven bezoeken. Dat kan een kweker zijn, maar ook een andere interessante permacultuurtuin, voedselbos, ….
Naast een zelf meegebrachte lunch, laten we jullie elke keer meegenieten en proeven van de opbrengsten van de tuin en de manieren waarop we de oogst verwerken.